Exkurze do Vídně

· napsal Jan Vlha · přečtete za 3 minut · (630 slov)

Školní exkurze do Vídně byla pro naši 6.AV naplánována na 4.- 6. dubna. Vstávali jsme brzy ráno, protože jsme chtěli být ve Vídni co nejdříve, abychom toho stihli co nejvíce. Naší první zastávkou bylo nákupní centrum, kde jsme si všichni mohli nakoupit zásoby jídla na první den, zatímco paní profesorky Berg a Tesařová šly zařídit jízdné pro všechny na dobu našeho pobytu. Po příjezdu do hotelu a rychlém odbavení na pokojích jsme se sešli u vchodu a vyrazili prozkoumávat Vídeň. Judita se Štěpánkou nás dovedly k zámku Belvedere a Filip G. o něm popovídal. Naší další zastávkou byl Stephansdom, se kterým nás seznámily Katka J. a Ilona. Poté jsme měli rozchod a hodinovou pauzu na oběd. Po obědě jsme se všichni setkali před Vídeňským parlamentem, kde jsme měli domluvenou prohlídku. Nejdříve jsme museli odložit veškeré kovové předměty a projít skenerem, aby bylo jasné, že jsme jen nevinní turisté. Potom jsme dostali pásek kolem zápěstí, který dokazoval naše právo zúčastnit se prohlídky. Ostraha ve vstupu do parlamentu působila značně zmateně a pokoušela se s námi komunikovat nejméně pěti různými jazyky, ale nakonec jsme se domluvili a byli jsme vpuštěni dovnitř. Průvodkyně nám vysvětlila základy demokracie a politického systému v Rakousku. Po skončení jejího výkladu jsme se od Filipa Č. a Pavlíny dozvěděli další informace o historii, stavbě a rozdělení budovy Vídeňského parlamentu. A pak už jsme měli volno a šanci prozkoumat Vídeň na vlastní pěst. Naštěstí se všichni stačili vrátit na hotel včas a před odchodem na pokoje jsme ještě probrali s našimi profesorkami naše první zážitky a nejlepší momenty dne.

V úterý 5.4. nás čekala naše první snídaně. Snídaně v našem hotelu byly přichystány ve stylu švédských stolů a každý z nás si mohl najít, na co má chuť a co má rád. Po snídani jsme se vydali opět do centra Vídně. Zastavili jsme nejprve u Karlskirche, o které nás krátce informovaly Kačka U. a Kristýna. Moc dlouho jsme se ale nezdrželi, protože jsme ještě měli naplánovaný velice rozmanitý program. Čekala nás Wiener Staatsoper, hotel Sacher, Hofburg, Wiener Rathaus, galerie Albertina, Museenviertel, Volkstheater a nakonec i Leopoldmuseum. U každého místa promluvil někdo z nás o dané památce a je nutno zdůraznit, že nikdo z referujících přípravu nepodcenil. Po téměř tříhodinové chůzi však bolely nohy a začínalo být těžké soustředit se na výklad. Proto jsme dostali rozchod. Hlavní cíl všech? Oběd a krátký odpočinek k načerpání energie, kterou jsme odpoledne hodně potřebovali ke zdolání všech 323 schodů na věž Stephansdomu. Pohled z výšky téměř 130 metrů stál za námahu a kdo nebyl spokojen s výhledem, mohl se alespoň bavit cestou po schodech dolů. Poslední zastávkou dne byla židovská čtvrť. Poučili jsme se o její historii z referátu Jirky, Jakuba a Martina, ale zároveň jsme zaslechli i názornou ukázku zpěvu lidí, kteří se v synagoze scházejí. Večer jsme se opět shromáždili u společného stolu v hotelu a vyprávěli si naše zážitky a vtipné příhody.

Na poslední den našeho pobytu jsme měli naplánovanou návštěvu kostela svaté Elisabeth a vycházku do Prateru. V kostele jsme se nezdrželi příliš dlouho, jen jsme udělali pár fotek a vydali jsme se na cestu do Prateru. Cesta přírodou zdejšího parku rozhodně nebyla od věci vzhledem k tomu, že jsme poslední dva dny strávili jen v centru Vídně, ale přesto některým chyběly obchody na každém rohu. Ale i přes dlouhou a velmi únavnou cestu jsme všichni zdraví a vcelku dorazili do zábavního parku. Některé atrakce se nám nejprve zdály dost nebezpečné a někdy i zbytečně drahé, ale nakonec si každý našel nějakou možnost, jak nejlépe naložit s pár posledními hodinami, které jsme mohli ve Vídni strávit. Nakonec nás už čekal jen sraz na autobusovém nádraží a poslední referát o rozvoji dopravy. Když s mírným zpožděním přijel náš autobus, vyrazili jsme směr Brno a s Vídní jsme se museli rozloučit.