Lihoviny (neslazené)

Brandy (česky vínovice) se nazývají pravé destiláty připravované z vína. U nás jsou značková brandy vyráběna pod různými názvy, z nich nejznámější Slovignac brandy (Dolany - Seliko, Olomouc), v Německu Asbach Uralt Brandy a gruzínský Gruzignac.

Cognac (koňak) je světově známý pravý destilát z vinné révy pěstované ve francouzské oblasti Cognac východně od Paříže a má svoji vlastní ochrannou známku (proto žádný jiný destilát se nemůže nazývat koňak). Kvalita výrobku je dána již základní surovinou a dále je umocněna dlouholetým zráním v sudech ve sklepích. Koňak stáří 2 - 10 let je označován jednou až třemi hvězdičkami. Starší je postupně označen V.O. = very old (10 - 15 let), V.O.P. = very old product (15 - 20 let), V.S.O.P. = very superior old product (20 - 25 let), V.V.S.O.P. = very, very superior old product (25 - 30 let), následuje X.O. = extra old (30 - 50 let) nebo ještě starší - EXTRA (50 a více let). Pro svoji nespornou kvalitu a stáří mají odpovídající cenu.
Největší výrobci francouzských koňaků jsou Martell, Hennessy, Remy Martin, Courvoisier, Buisquit.

Whisky je pravý obilný destilát vyráběný z žita, pšenice, ječmene nebo kukuřice. Vyrábí se ve špičkové kvalitě v Irsku, Skotsku, Kanadě i mnohde jinde. Všichni výrobci používají stejné základní suroviny, ale postupy a přísady, skladování, dlouholeté zrání, to vše je tajemstvím výrobce. Whisky nemá chráněnou oblast jako francouzský koňak. Přísadou v USA a Kanadě bývá větší či menší množství kukuřice, proto její odlišnost v chuti. Jiná je whisky v Japonsku, jiná vNěmecku, apod.
Irská whisky je u nás méně známa: Jameson, Paddy a John Power, Tullamore, Je Monks K. Fisher.
Druhy skotské whisky jsou např. Johnnie Walker, White Label,  Qeen Anne, White Horse, Vat 69, Long John, Ballantines, Ambassador de luxe scott.

Vodka je obilný destilát z pšenice nebo žita. Původní a nejznámějšívodka pochází z oblastí Ruska, Ukrajiny a Polska. Dnes je rozšířena také Finlandia vodka. Při velice jemné destilaci docilují výrobci špičkové kvality. Obsah alkoholu je u vodky zpravidla v rozmezí 40 - 50 %. Podmínkou pro vychutnání vodky je její vychlazení. Tedy opak koňaku. Čím studenější, tím chutnější. Alkohol se v tomto případě uvolňuje až v útrobách člověka, působí příjemně a hřejivě.
V poslední době jsou v oblibě ochucené vodky se sníženým obsahem alkoholu (asi 21 %).
Naše vodky, tak jako jiné levnější druhy destilátů a likérů, se vyrábějí pouhým smícháním jemného lihu s upravenou vodou a přidáním malého množství cukru a aromatických přísad. Jsou to lihoviny konzumní.

Gin je obilný destilát, jehož základní přísadou je jalovec, jalovcové bobule. Z našich výrobců se snaží o kvalitnější výrobky firma Kord s tradicí Kord Gin. Světově známí jsou Angličané a jejich Beefeater Gin, Gordon Gin, House of Lords, Seagers, Tangueray. Známé jsou také holandské giny Genever, německé Wacholder, Doppelwacholder, Steinhäger, Dornkaat.

Rum je pravý destilát vyráběný z cukrové třtiny. K nejznámějším a nejoblíbenějším patří rum jamajský a kubánský. Jamajský rum je bezbarvý, barevné druhy se připravují přidáním cukrového kuléru. Skladováním v dřevěných sudech a zráním získává rum kvalitu. Nejznámější druhy rumu jsou: jamajský Appleto, Bahamy, Bacardi, portorický Romrico, kubánský Havana club.
Náš tuzemský voňavý rum je vyráběn studenou cestou a s pravými destiláty nemá nic společného.

Arak má svůj původ v Asii. Původně se výráběl z cukrové třtiny, tak jako portorický rum. Přísadou v araku je rýže a palmová šťáva. Je to bezbarvý destilát s výraznou chutí a má až 60 % alkoholu. Na Cejlonu, Siamu, v Indii se vyrábí hlavně z rýže.

Saké je pálenka z rýže vyráběná v Číně pod jmény Chiev, Fen, Dah-chuchiev. Nabízena je v čínských restauracích.

Tequila a Huaco jsou jihoamerické pálenky z listů agáve. Mají mírnou příchuť po chlorofylu a jsou používány v některých koktejlech.

Calvados je pálenka z jablek. Musí obsahovat nejméně 40 % alkoholu. Calvados je francouzská hrdost. Je vyráběn v různých kvalitách.